10 jaar Mennusmania; van een klein feestje naar een festivalweekend


10 jaar Mennusmania; van een klein feestje naar een festivalweekend
MAREN-KESSEL - Van een klein toernooitje en een feestje in de kantine, tot een voetbalboernooi van ongekende omvang. Toernooi Mennus viert komend weeken (lees: vrijdag 26 en zaterdag 27 mei) haar 10-jarig jubileum. Inmiddels is dit festival niet meer weg te denken uit vele agenda’s. Vele belangstellenden brengen jaarlijks een bezoek aan het toernooi in Maren-Kessel óf doen er zelf aan mee.

Uniek en ludiek. Die kwalificaties gebruikt Ramon van Mook (30) meermalen tijdens het geanimeerde gesprek over het Toernooi Mennus. Trots is de voorzitter op het indrukwekkende gegeven dat ‘zijn’ bestuur, deelnemers en vrijwilligers het al 10 jaar onafgebroken volhouden en het ieder jaar weer voor elkaar krijgen het nog grootser aan te pakken.


Ieder jaar een schepje er bovenop
Apetrots is-ie op het feit dat Mennus vrijdag 26 en zaterdag 27 mei wederom het Toernooi Mennus op het voetbalcomplex van Maaskantse Boys in Maren-Kessel kan organiseren. En fier is de voorzitter op de 10e verjaardag en het fanatisme van alle vrijwilligers, de betrokkenheid van lokale en interlokale sponsors en gemeente Oss, de saamhorigheid van de Marense mensen, deelnemers, bezoekers en alle andere betrokken partijen die dit allemaal mogelijk maken. Het besef is méér dan aanwezig dat dit evenement wat inmiddels is uitgegroeid tot een voetbaltoernooi met dik 650 deelnemers met een muziekfestival met 15 acts en 1500 bezoekers mét alles erop en eraan er nóóit zo had uit kunnen inzien zonder de inzet van alle betrokken. “Op dit unieke gegeven zijn we al we als organisatie dan ook met recht ontzettend trots”. 
Waarbij vrijwilliger Wendy van Alem (47) hem direct bijvalt met de opmerking dat het toernooi tegenwoordig een alom bekend begrip is in de weide omgeving en wier echtgenoot en kinderen ook enorm betrokken zijn als zowel bezoekers en deelnemers. Er bestaat enorm veel belangstelling vanuit het gehele dorpje Maren-Kessel om dit evenement te steunen op welke wijze dan ook. “De eerste twee jaar heb ik alleen maar als feestvierder het evenement beleeft”. Officieel droeg het toernooi dat moment nog een andere naam: “Het CV Gère van huus af voetbaltoernooi”. Vernoemd naar de carnavalsgroep welke het initiatief en de organisatie van het toernooi in samenspraak met voetbalvereniging Maaskantse Boys destijds op zich nam. Een gezellig carnavalstoernooi op een trapveldje in de polder met een partytent, een barbecue en een dj in de kantine voor de muzikale omlijsting . “Eenvoudig maar enorm gezellig én zeker voor herhaling vatbaar’. Een uniek samenspel tussen sport en feest. De geboorte van een voetbaltoernooi met een feestavond op de kleigrond in Maren-Kessel was een feit.


Gemengd toernooi
Het jaar er op in 2009, werd het al wat grootster aangepakt. De emancipatiegedachte werd losgelaten ten faveure van het toernooi. Een damescompetitie werd toegevoegd. Ook was dit het jaar van Strike 2. Toen nog een rock-coverband in de kinderschoenen die in de derde helft van het toernooi liet zien waarom ze nu een van de beste coverbands uit de regio zijn. De voetbalkantine heeft nog nooit zo’n heftige avond gekend, roemt Van Mook.


Kantine te klein
“Allemaal mooi en aardig mannen, maar ik weet niet of de kantine dit nog een jaar aan kan?, meldde voorzitter MKB. Van Schijndel 8 jaar geleden. Waar de landgrenzen van het deelnemersveld van het toernooi eerst slechts tot aan de uiterwaarden van de Maas reikten, werden deze al snel verder landinwaarts verlegd. De voetbalteams uit de naburige gemeenten hadden inmiddels spel- en feestvreugde geproefd op sportpark De Liesdaal en er werd een heuse migratie waargenomen van voornamelijk ex-Maasdonkse genootschappen die de oversteek over de Gewandeweg waagden op weg naar gezelligheid. De voetbalkantine in Maren-Kessel werd gewoonweg echt te klein.


Voor de organisatie, een groepje van 5 vrienden, aanleiding om grote veranderingen door te voeren. “Er moest een feesttent komen, het aantal speelvelden moest worden uitgebreid en de naam werd gewijzigd”. De naam Mennus is ontstaan uit het dialect waarin Mennus, menens betekent. En dat het de organisatie menens is, is het afgelopen decennia wel duidelijk geworden. De naam Toernooi Mennus kwam tot leven verzonnen door een mengelmoes van creatieve en praktische Mennurdsvrienden die de neuzen allemaal dezelfde kant op hebben staan. “Een jaarlijks vernieuwd evenement organiseren voor zowel jong als oud”. De definitie van Mennus is dan misschien niet voor iedereen helemaal helder, maar het innerlijke gevoel dat het toernooi losmaakt is zeker wel te definiëren: trots, passie, eer, voetbal, muziek, feest, zon, vriendschap, geluk.


Toernooi Mennus is veel meer dan alleen een toernooi
Vanwege de visie en de intensiteit van het evenement, een steeds groter voetbaltoernooi met een feestavond die drukker en drukker werd bezocht, nam ook de vraag naar vrijwilligers toe. Van Alem benoemt en looft de betrokkenheid van de bijna 100 collega-vrijwilligers waarbij de inzet varieert van de verkoop van entreekaarten en consumpties, tot toiletdames, garderobe- horecahulp en het leiden van de wedstrijden door scheidsrechters om de gewaardeerde elementen sportiviteit en gezelligheid te kunnen garanderen.


Edwin Thissen (21) vult de werkzaamheden van de op- en afbouw aan. “Ik herinner me nog goed mijn eerste grote Mennustoernooi 5 jaar geleden, was 16 jaar oud, de minimale leeftijd voor deelname. De minimale leeftijd voor vrijwilliger werd hier gemakshalve aan gekoppeld, geeft Van Mook aan. Thissen en zijn vrienden zijn sindsdien voetbaldeelnemers én vrijwilligers voor de op- en afbouw. Nemen bijna allemaal een of zelfs twee dagen dag vrij voor de opbouw van het toernooi. “Zware maar wel erg gezellige dagen. Onze voetbalkwaliteiten zijn niet van zodanig grote kwaliteit dat we op zaterdag lang in het toernooi meedoen”. De eerste wedstrijd om 11.00 uur en de laatste……… meestal kort na het middaguur, grapt hij. Helaas nog nooit de kwartfinales behaald maar meedoen is op Mennus tenslotte echt belangrijker dan winnen stellen Ramon, Wendy en Edwin in koor. Na een heerlijk potje voetballen – met de vermoeidheid nog in onze kraag van de opbouwactiviteiten – gezellig samen voetbalkijken en een drankje drinken, vervolgt Edwin. De mensen komen niet alleen om te voetballen, maar blijven om het sportieve gedeelte heen ook lekker hangen in de daarvoor bestemde horeca. 
“Naderhand de feestavond ter afsluiting en zondag weer vroeg opstaan om de gehele dag af te bouwen”. Dit alles wordt ieder jaar weer geregeld. Van Alem spreekt respect uit voor de inzet van deze gasten. Ook de adequate inzet van de gehele organisatie wordt nog even aangehaald . In no-time wordt op zaterdagmiddag het spelersterrein geruimd en kan het evenement zich voortzetten op het festivalterrein.


Van Mook: “Allemaal belangrijke zaken die er aan bijdragen dat het evenement vlot en goed verloopt. Binnen het bestuur heeft ieder zijn eigen taken/verantwoordelijkheden en deze zijn zodanig op elkaar afgestemd dat alles goed verloopt. “We willen ons continue verbeteren en zijn constant opzoek naar nieuwe ideeën om de deelnemers en bezoekers het nog meer naar hun zin te maken”. Vernieuwing zorgt er namelijk voor dat het voor onszelf ook leuk en vooral uitdagend blijft. “ Ideeën zijn er meer dan genoeg en vaak moeten ze elkaar juist afremmen omdat helaas niet alles gerealiseerd kan worden of aanslaat. “Enkele jaren geleden had iemand het idee om een Mennus-fontein te bouwen, in eerste instantie werd hij voor gek verklaard maar uiteindelijk stond de met 8 kuub water gevulde fontein er wel. Dit liep goed maar er was ook een jaar met het idee van een footpool. “Avonden bezig geweest, een hoop hout gekocht….. maar het idee sloeg bij de deelnemers niet aan en kon dus weer terug in de kast, weet Thissen zich te herinneren.


Veteranencompetitie
Tot 2015 werd er in het toernooi geen onderscheid gemaakt in de verschillende leeftijdscategorieën. Oudere spelers werden voorbij gedraafd door hun zoons. Dit gedurende meerdere malen totdat de spreekwoordelijke tong op hun schoenen hing. Dat deze heren door de tijd zijn ingehaald werd gedurende de wedstrijddag echt duidelijk. Ramon meldt de invoering van de Mennus veteranencompetitie; een groot succes. De heren die het “vroeger was alles beter” tijdperk mee hebben gemaakt konden nu heerlijk hun balletje breed leggen zonder dat er een irritant jong ventje tussen kwam die zes keer zo snel en twintig jaar jonger is als hen.


En natuurlijk zijn ze nog lang niet klaar met Toernooi Mennus 
Ze hadden het in hun stoutste dromen niet kunnen bevroeden maar staan nu dan ook echt aan de vooravond van hun jubileum.


Nieuw dit feestjaar is een heus “Mennus Feest Café. De naam zegt al voldoende. Een arsenaal van maar liefst 15 acts staan te popelen om de bezoekers feestelijk te vermaken. De editie gaat op vrijdag lekker vroeg van start, om 16.00 uur zal Mennstage open zijn met maar liefst 2 dj’s en 3 gigantische optredens die als een ware tornado door de tenten zullen wervelen. De plaatselijke band You Teek Mie In de Meeling zorgt voor de Mennus seizoensopener.


Het bier is de eerste twee uurtjes op vrijdag, 2 halen en 1 betalen. De zaterdag erna staat in het teken van voetbal; het toernooi wordt verspeeld tussen 10.00 uur en 19.30 uur. Een recordaantal deelnemende voetbalteams die strijden om de Mennuscup. 40 mannen, 18 vrouwen en 4 veteranen teams zullen het tegen elkaar opnemen in maar liefst 118 poulewedstrrijden en 24 finalewedstrijden.


Als zaterdagavond de winnaars en winnaressen bekend zijn, kan het eindfeest losgebarsten. Het evenement wordt afgesloten met 3 megabands en een ware vuurwerkshow om te zorgen voor een Mennuswaardige afsluiting van het jubileumjaar.


Koop je ticket voor de feestavonden via www.toernooimennus.nl De kaarten in de voorverkoop bedragen 10 euro per dag of 15 euro voor het gehele weekend. Aan de kassa bedragen de kosten 12,50 euro per dag of een combiticket voor 17,50 euro.



Terug naar nieuwsoverzicht
Partners
Hoofdsponsors
Materiaal Sponsoren
Media sponsors